Magazin tigari electronice

   OPINII PRO SI CONTRA TIGARILOR ELECTRONICE


   Tigara electronica intre miraj si realitate

 

Daca intrati intr-un pub aglomerat din Manchester ve-ti fi socati de grupurile numeroase de persoane ce folosesc tigarile electronice. Pe masa nu vezi scrumiere, iar fumul inecacios de tigara nu exista.

 

Statisticile efectuate in Anglia de institul ASH arata ca exista peste 700 000 de utilizatori de tigari electronice si ca acest trend va creste considerabil in 2013 pana la 1 000 000.

 

Multe persoane intervievate in timpul studiului au mentionat ca s-au lasat de fumat cu ajutorul tigarilor electronice si ca aceasta metoda este mult mai placuta si eficienta decat plasturii cu nicotina sau guma de mestecat. Motivul principal este ca atunci cand fumezi electronic simti acelasi gust ca cel al tigarilor obisnuite. Multe persoane au afirmat ca tigara electronica este o idee foarte buna ce aduce benefici substantiale sanatatii celor care le folosesc in locul tigarilor obisnuite.

 

Profesorul John Britton de la Colegiul Regal al Medicilor afirma ca nicotina nu este o substanta nociva fata de gudronul din tigarile obisnuite care ucide. Aceasta este comparabila cu cofeina.

 

Profesorul afirma ca „dacă toti fumătorii din Marea Britanie ar oprit fumatul și ar începe să fumeze electronic, s-ar evita  aproximativ 5 milioane de decese ale persoanelor fumatoare care sunt azi in viață ".

 

Singurele probleme ce vizeaza tigarile electronice sunt cele legate de reglementarile privind calitatea lichidelor si siguranta dispozitivelor destinate fumatului electronic. Este important ca atat lichidele cat si dispozitivele sa fie certificate CE din punct de vedere al calitati si sigurantei. Personal, din discutiile cu clientii am constat ca exista multe lichide,  cu gust de medicament ce fac mai mult rau decat bine , deoarece utilizatorul este incurajat sa se intoarca la obiceiul fumatului obisnuit dupa testarea acestora. De asemenea dispozitivele necertificate pot conduce la scapari de lichid si un fumat electronic disconfortant ce conduce de asemenea la renuntarea la aceasta metoda .

 

Pentru un fumat electronic de calitate ce poate salva vieti este foarte important sa va asigurati ca toti comerciantii la care apelati respecta reglemetarile legate de certificarea lichidelor si dispozitivelor electronice. Numai in aceste conditii fumatul electronic poate aduce beneficiile majore semnalate de profesorul John Britton.

 

 

   Tigara electronica un dispozitiv controversat 

Tigara electronica a fost inventata de un farmacist din China.

Farmacistul Hon Lik fuma 3 pachete de tigari pe zi, un fapt care nu este total neobisnuit in China unde sunt aproximativ 300 milioane de fumatori. Dar cand tatal lui Lik a murit din cauza cancerului provocat de fumatul excesiv, Lik a decis sa gaseasca o alternativa care sa nu il ucida. Tigara electronica, inventia sa pentru o viata mai sanatoasa, a facut inconjurul lumii in scurt timp.

Multi oameni de stiinta cred ca nicotina in sine, desi creaza dependenta, nu este cea care cauzeaza cancerul pentru fumatorii activi sau a celor pasivi din jurul lor care inspira fumul degajat de tigara. 99% din substantele periculoase inhalate in timpul fumatului obisnuit provin din arderea tigari si a produselor retinute de filtru. In cazul tigarilor electronice nu exista decat vapori degajati care dispar intr-o secunda fara a afecta propria persoana sau a celor apropiati.  Lichidele folosite de tigarile electronice au o concentratie de nicotina intre zero si 24 g in functie de dorinta utilizatorului. Nicotina inhalata in timpul fumatului electronic este comparata de oameni de stiinta cu cofeina care in cantitati reduse nu produce efecte adverse demonstrate pe termen scurt sau mediu.

Cel mai recent studiu , publicat în revista britanică “The Lancet” a examinat,  pe o perioada de 6 luni, comportamentul a 657 de persoane care au încercat să renunțe la fumat folosind metode diferite. Un grup a primit plasturi cu nicotina , un alt grup a primit tigari electronice cu nicotina și ultimul a primit tigari electronice placebo fara nicotina .

Rezultatele au fost urmatoarele:

- Persoanele care au folosit tigarile electronice cu nicotina au renuntat in  proportie de 7,3%

- Persoanele care au folosit plasturi cu nicotina au renuntat la fumat in proportie de 5,8%

- Persoanele care au folosit tigarile electronice placebo fara nicotina au renuntat la fumat in proportie de 4,1%

Concluzia studiului arata ca un numar destul de mic de persoane au renuntat la fumat pe termen scurt, dar rezultatele sunt incurajatoare pentru demonstrarea eficientei tigarilor electronice fata de celelalte metode.

Din discutile avute cu clienti am constatat ca motivele pentru care acestia apeleaza la tigarile electronice pot fi diverse: faptul de a scapa pe moment de colegi care inprumuta frecvent  tigari obisnuite, pretul din ce in ce mai mare al tigarilor electronice, interdictia fumatului in spati inchise sau publice si nu in ultimul rand cei care vor sa se lase de fumat din motive de sanatate.

In toate cazurile cred ca este important ca fumatul electronic sa nu fie combinat cu cel obisnuit pentru ca altfel beneficile sunt numai de ordin material, datorita faptului ca fumatul electronic este de 4 ori mai ieftin decat cel obisnuit.

Obiectivul major al fumatului electronic este de a evita pericolul iminent semnalat de farmacistul Lik cand a inventat tigara electronica: cancerul.

Industria tigarilor si cea farmaceutica au pornit un atac sustinut impotriva tigarilor electronice deoarece uni se hranesc de pe urma consumatorilor de tigari, iar ceilalti din milioanele de clienti cu afectiuni pe care acest consum il furnizeaza anual.

Statistica oferita mai jos este elecventa:

- o treime din adultii de pe glob sunt fumatori;

- exista aproximativ 1.2 miliarde fumatori in lume.

- 20 miliarde de tigari sunt fumate pe zi in lume ceea ce inseamna 7 mii de miliarde pe an.

 - fumatul este responsabil pentru aproximativ 4 millioane decese in fiecare an, 11.000 in fiecare zi.

Astfel ciclul intre cele doua industrii se inchide cu cifre de sute de miliarde de dolari anual, pe care nu pot risca sa le piarda in noua concurenta cu fumatul electronic.

 

Tigara electronica versus tigara clasica

 

    Cele mai multe e lichide contin patru componente principale: propylen glicol, glycerina vegetala, nicotina in concentratii diferite si arome naturale, in unele cazuri apa distilata.

 

   Un studiu publicat in 2012 arata ca vaporii  produsi de tigarile electronice in aer contin numai 6 din cele 20 de chimicale nesigure  gasite in tigarile clasice .   Nivelele de vapori determinate au fost in acest caz sub valorile admisibile de siguranta si de 40 de ori mai mici decat cele produse de tigarile clasice.

 

   Studiul a fost efectuat asupra unui esantion de vapori de e lichid introdus intr-un recipient de sticla de 10 L. In urma experimentului s-au identificat urme nesemnificative de nicotina raportat la volumul recipientului, aratand ca nicotina nu este  nici ea  un motiv de ingrijorare

 

   Reactile chimice produse de incalzirea e lichidului si de componentele atomizorului unde are loc vaporizarea acestuia pot produce noi substante derivate in vapori inhalati. Aceata nu inseamna ca vapori generati de tigarile electronice sunt daunatori, ci numai ca au in compozitie mai multe incrediente decat cele folosite la fabricarea  e lichidelor.

 

   Din fericire din ce in ce mai multe dovezi stintifice arata ca vaporii produsi de tigarile electronice sunt cu mult mai putini nocivi decat fumul produs de tigara clasica. Inainte de a  puncta ce  substante se produc in urma vaporizarii generate de tigarile electronice, este bine sa  definim  incredientele principale din e lichide.

 

Propylene Glycol

 

Propylene glycolul (PG) este o componenta organica recunoscuta ca solvent si conservant in industria alimentara si este unul din incrediente principale folosite in industria produceri de e lichide pentru tigarile electronice.

 

De asemenea PG-ul este folosit in industria farmaceutica si a produselor de ingrijire. Propylene glicolul este un folosit ca solvent in procesul de fabricare al produselor farmaceutice insolubile in apa. In cazul  tigarilor electronice aceasta solutie nu produce o vaporizare mare ca in cazuli glicerinei vegetale (VG), dar PG-ul produce prin vaporizare puterea aromei tigarii cu care fumatori sunt obisnuiti.

 

 Glicerina Vegetala

 

Ca si propylene glicolul, glicerina vegetala este un alt incredient de baza in componenta e lichidelor ce contribuie la o vaporizare foarte buna a acestora in timpul vapari fata de PG. VG-ul este o solutie mai putin densa decat PG-ul si de acea produce o cantitate mai mare de vapori intr-un timp de incalzire mai mic. Din aceasta cauza VG-ul va produce mai multe reziduri in atomizoare, reducandu-le timpul de viata a acestora. In orice caz VG-ul este non alergic si nu produce eventuala iritatie a gatului ca  PG-ul in cazul utilizitorilor sensibili. Cele mai multe e lichide contin insa o combinatie intre PG si VG pentru a le conferi vaperilor aroma puternica asteptata pe care o confera PG-ul si o vaporizare puternica data de VG.

 

Nicotina

 

In ciuda conceptiei populare gresite nicotina nu este un agent cancerigen. Este un stimulant similar cu cofeina produsa din frunzele de tutun.

 

Nicotina este folosita in fabricarea produselor farmaceutice, a gumei si plasturilor cu nicotina folositi pentru renuntarea la fumat. Aceasta este extrasa intr-o forma lichida, deseori combinata cu PG si VG in scopul  dilutiei si obtineri unei retete perfect echilibrate a e lichidelor.

 

Apa distilata

 

Cate odata apa distila este folosita in locul PG-ului in combinatii cu VG-ul in scopuri de dilutie pentru a scadea vascozitatea e lichidului.

 

Arome

 

    Acid Malic: Acidul malic este o substanta organica extrasa din organisme vii, utilizata in fabricarea e lichidelor cu arome de fructe. Este substanta care confera aromei de mere verzi sau grefuit gustul acrisor si a fost aprobat ca aditiv alimentar in USA, EU, Australia si Noua Zeelenda. Acidul malic este folosit de asemenea in fabricarea unor bauturi COLA pentru a scadea valoarea PH-ului.

 

    Acetylpyrazine: Acetylpyrazine se produce natural din alune, porumb, ulei de susan. Este un alt aditiv comun utlizat in industria laimentara si este utlizat deseori in industria e lichidelor pentru prepararea aromelor de ciocolata sau cafea.

 

    Vanilia: Dupa cum este de asteptat, vanilia este utilizata in compozitia e lichidelor pentru prepararea aromelor de vanilie sau altor arome de deserturi. Vanilia se extrage in principal din  extract de boabe de vanilie. Vanilia se poate fi extrage din păstăi de vanilie sau realizata artificial din lignină.

 

   Industria de tigari electronice nu pretinde ca tigarile electronice sunt 100% sanatoase asa cum nimic din ce mancam, bem sau respiram nu este 100% sanatos. Este cunoscut si demonstrat ca noxele gasite in vaporii de e lichide sunt cu mult mai mici si in limite admisibile pentru sanatate fata de cele gasite in tigarile clasice. Noxele determinate stintific sunt: butanone, acetic acid, acetone, isoprene, formaldehyde and acetaldehyde. Valorile concentratilor determinate in vaporii de e lichid sunt de 2,5 si 40 de ori mai mici fata de valorile determinate in cazul fumului clasic.

 

   Studiul vaporilor generati de tigarile electronice releva ca acestia sunt mult mai putini periculosi decat fumul produs de tigarile electrinice si nu sunt o amenintare pentru cei din jur.

 

Instructiuni utile pentru fumatorii de tigari electronice


  1. Timpul optim de incarcare al bateriei EVOD, Ego este intre 3 si3,5 h

 

  1. Prima incarcare a bacteriei dupa prima utilizare (descarcare completa) este 8 h pentru formatare.

 

  1. Prima umplere cu lichid a clearomizorului se va efectua pana la gradatia maxima astfel incat cele doua orificii ale rezistentei metalice interne sa fie acoperite de lichid. Acasta este necesara pentru ca lichidul sa patrunda uniform in zona centrala in care sa se face vaporizarea. Pentru umplere respectati pasi de la punctual 6.

 

  1. Nu infiletati fortat bacteria in incarcator sau clearomizor/ vasporizator/ atomizor pentru a preveni deteriorarea acestuia. Este preferabil ca la defiletare sa tineti bateria de inelul argintiu cu butonul.

 

  1. Nivelul de umplere optim cu lichid a clearomatizorului este de min 10% si maxim 80% din capacitatea acestuia. Evitati umplerea excesiva. La prima incarcare clearomizorul se va umple pana la gradatia maxima pentru amorsarea acestuia.

 

  1. Defiletati mustucul negru. In timpul umplerii se va tine clearomizorul inclinat la aprox 45 de grade si se va picura lichid pe langa pereti rezervorului, radicand si coborand clearomizorul succesiv dupa fiecare picurare astfel incat sa nu patrunda lichid in orificiul central unde circula vaporii. Atentie nu turnati lichid in orificiu din centru pe unde circula aburul. Clearomatizorul se va infunda.

 

  1. Pentru pornirea bateriei EVOD, eGo apasati de 5 ori succesiv (repede, la interval de 1 sec) butonul de pornire albastru.

 

  1. Pentru oprire baterie repetati procedura de mai sus. Dupa utilizare este recomandat sa inchideti bacteria pentru a evita activarea accidental si deteriorarea acesteia.

 

  1. Dupa curatarea componentelor cleromatizorului, daca este necesar, asigurati-va ca toate componentele au fost suflate si uscate corespunzator. Pentru grabirea uscari puteti folosi un feon.

 

  1. In cazul in care in timpul actiuni de inhalare se aprinde ledul albastrul si ramane aprins, iar tigara nu isi mai face functia de vaporizare, trebuie sa schimbati in primul rand rezistenta aferenta clearomatizorului sau cliaromatizorul in totalitate. In prealabil incercati sa il curatati corespunzator conform cerintelor mentionate mai sus sau sa verificati daca clearomizorul nu este infiletat fortat (slabiti foarte usor strangerea clearomizorului pe filet).

 

  1. Indicatia de baterie incarcata pe incarcatorul USB-led verde, indicatie baterie descarcata pe incarcatorul USB-led rosu

 

  1. Indicatie descarcare baterie-aprinderea si stingerea ledului bateriei intermitent albastru sau scaderea capacitate de vaporizare.

 

  1. Pentru evitarea scaparilor de lichid nu trageti din mustiuc puternic, se trage usor timp de aprox. 5 sec sau mai putin pana la optinerea vaporizari dorite.

 


Cum sa te lasi de fumat fara a stresa organismul?

Tigara electronica este un dispozitiv controversat datorita luptei acerbe dintre producatorii de tigari clasice si a celor de tigari electronice. Adevarul este ca tigara electronica a fost inventata in 2003 de un farmacist chinez, in scopul de a gasii o alternativa la fumatul clasic, care sa nu ucida asa cum se intamplase in cazul tatalui sau, un fumator de trei pachete de tigari pe zi, decedat in urma unui cancer pulmonar. Scopul tigarilor electronice a fost si a ramas acela de a minimiza rata de imbolnavire de cancer si deces in urma consumului excesiv al tigarilor clasice. Este cunoscut faptul ca principala substanta care conduce la dependenta de fumat este nicotina, un extract din tutun care nu este cancerigen. In principal lichidele de tigari electronice (e-lichide) contin nicotina si aditivi alimentari de aromatizare pentru a imita gustul tigarilor clasice sau a produselor indragite tip fructe sau bauturi preferate.  Solutia anti-fumat este de a gasi aroma preferata care sa inhibe dorinta de a fuma o tigara urat mirositoare si de a scadea in timp concentratia de nicotina folosind e-lichide cu o concentratie din ce in ce mai mica a acesteia. De asemenea aveti nevoie de un dispozitiv de vaporizare ieftin si eficient (tigara electronica) pentru a nu fi tentati sa va intoarceti la vechile obiceiuri. In plus scaderea gradata a concentratiei de nicotina din e-lichide, va va oferi o stare de confort in timpul perioadei critice, datorita adaptarii graduale a organismului la o cantitate din ce in ce mai mica de nicotina, pana la zero. Astfel renuntarea la fumat se poate efectua usor cu conditia sa nu deveniti captivul tigarilor electronice si sa le folositi doar pentru a compensa medical lipsa nicotinei in perioada critica, imediat dupa renuntarea la fumat.